Sałatka z Kalarepy

Kupując to warzywo zazwyczaj jadłam je na surowo. Pokrojona w słupki kalarepa stanowi lekką i zdrową przekąskę, jednak po pewnym czasie chciałoby się zjeść dane warzywo w nieco innej odsłonie…

Ja ze swoim lenistwem do gotowania nie miałam wielkiego wyboru, ani pomysłu, co można wyczarować z jednej kalarepy, którą kupiłam na osiedlowym bazarku. Pomyślałam, że jej delikatny, słodko-pikantny smak, dobrze by współgrał ze sweet chilly. A jak sweet chilly to może tajskie zioła? Tak właśnie powstała moja sałatka – jeżeli w ogóle można to tak nazwać.

Przepis:

  • 1 kalarepa
  • garść pomidorków koktajlowych
  • sweet chilly sos
  • louisiana lub tabasco
  • zioła tajskie Kotanyi
  • szczypta soli
  • świeżo mielony pieprz kolorowy

Kalarepa najlepsza będzie wiosną. Jest wówczas delikatniejsza i zdecydowanie lepsza w smaku.

Właściwości kalarepy

Ze względu na niską zawartość węglowodanów idealnie wpisuje się w jadłospis cukrzyków. Jest źródłem potasu, witaminy A – chroniącej wzrok oraz witaminy B – odpowiedzialnej za przemianę materii. Zawarty w kalarepie błonnik pokarmowy wraz z jej niskokalorycznością, czyni to warzywo idealnym dla osób odchudzających się.

Taka wersja kalarepy przypadła do gustu także moim bliskim. Można ją jeść samą lub jako dodatek do pieczonych ziemniaków, wówczas mamy smaczny i zdrowy obiad dla wegetarian 😉

2 Comments on "Sałatka z Kalarepy"

  1. Jadłam i przyznaję, że jest pyszna. Polecam! 🙂

Leave a comment

Your email address will not be published.


*