Zdrowie

Soczewica w pomidorach z pak choy i czerwoną papryką

Pak choy, czy też pak choi – to kapusta pochodząca z Chin. Obecnie uprawiana także w innych częściach Azji, Ameryce, a nawet w Europie. Znana również pod nazwą Bok choy. Jak mówi jedna z moich sióstr, ma bardzo dużo beta-karotenu, który nie tylko zapewnia prawidłowe funkcjonowanie wzroku, czy dba o wygląd naszej skóry, ale również wzmacnia odporność. To właśnie w tym okresie jesienno-zimowym, potrzebujemy go najwięcej. Warto dostarczać go w postaci warzyw i owoców, zamiast wspomagać się sztucznymi suplementami. Continue reading →

Sałatka z Kalarepy

Kupując to warzywo zazwyczaj jadłam je na surowo. Pokrojona w słupki kalarepa stanowi lekką i zdrową przekąskę, jednak po pewnym czasie chciałoby się zjeść dane warzywo w nieco innej odsłonie… Continue reading →